Document Actions
logo museo napolibeniculturali
immagine
Periudha Bizantine
Kliko këtu për të zmadhuar imazhin

Kjo periudhë është më pak e ndriçuar nga dokumentet e shkruara se çdo periudhë tjetër e historisë. Kjo shpjegohet me humbjen e pushtetit të Perandorisë Bizantine mbi pjesën më të madhe të territoreve të banuar nga ilirët, si dhe nga rënia e qyteteve si qendra ekonomike e kulturore për shkak të kalimit në ekonominë e mbyllur natyrore. Pikërisht gjatë kësaj kohe u realizuan dy proçese të rëndësishme, që janë kalimi nga shoqëria antike në atë feudale dhe kalimi nga etnosi ilir në kombësinë arbërore.

Kultura materiale e shek. VII-XI mbështetet në traditën e kulturës së antikitetit të vonë, prej të cilave trashëgon format dhe teknikën e zbukurimit të enëve, format e veglave të punës, zbukurimet e armëve, si dhe aspekte të ndryshme të kulturës shpirtërore. Kjo kulturë ka marrë amrin e fshatit Koman dhe përfaqësohet nga një nekropol i madh (varrezë) i vendosur në shpatin e një mali, mbi luginën e Drinit.

Informacion i mëtejshëm
Bibliografia:


Renditja:
« Shkurt 2018 »
Di Mo Ma En Fr Sh
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
 

Comunità Europea Interreg Italia-Albania Regione Puglia Ministria e turizmit, kultures, rinise dhe sporteve Direzione Regionale per i Beni Culturali e Paesaggistici della Puglia Tecnopolis Novus Ortus

This site conforms to the following standards:

Section 508 WCAG
Valid XHTML Valid CSS
E përdorshme në çfarë browseri